Gıda Güvenliği ve ISO 22000 Belgesi
Gıda güvenliği konusu, gıda üreticilerinin, gıda tedarikçilerinin ve özellikle de tüketicilerin çok önem verdikleri bir konudur. Şehirlerde nüfusun artması ve köylerdeki popülasyonun azalmasıyla birlikte insanların hayatta kalmaları için elzem olan gıdanın üretildiği yerden tüketiciye ulaşmasına kadar aldığı mesafe dolayısıyla yollarda harcadığı zaman artmış durumda. Bu da bozulmaya çok yatkın olan gıda ürünlerinin kaliteli bir şekilde üretimini, sağlıklı ve hijyenik bir şekilde naklinin sağlanarak tüketiciyle buluşturulmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca coğrafi özellikleri itibariyle tarım ve hayvancılık konusunda yeterince üretim yapamayan ülkeler, gıda ihtiyaçlarının belki de büyük bir bölümünü bu konuda daha avantajlı konuma sahip ülkelerden ithal ederek karşılama yoluna gitmek zorundalar. Bu da gıda maddelerinin çok uzak mesafelere belli sıcaklıklarda soğuk zincir sistemine uyumlu şekilde taşınmasını ve nihai tüketiciyle buluşturulmasını gerektiriyor. Haliyle sağlık açısından hayati öneme sahip bu konunun küresel ölçekte bir standarda oturtulması gerekiyordu.
Dünya çapında bir çok konuya ilişkin standartlar hazırlayan Uluslararası Standardizasyon Örgütü (International Organization for Standardization – ISO), Gıda Güvenliği Yönetimi konusunda da ISO-22000 standartlarını hazırladı. Standardın amacı, gıdanın üretimine kadar olan zincirdeki zayıf yönleri bertaraf ederek besinlerden kaynaklanan tehlikeleri minimuma indirip gıda zincirinin bütünlüğünü ve güvenliğini sağlamaktır. ISO 22000 sertifikası ise gıdanın üretimden tüketime yani tarladan sofraya kadar tüm aşamalarını içeren bir Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin söz konusu işletmede uygulandığını ve bu konuda belirlenmiş olan gerekli kurallara uygun olarak faaliyet gösterildiğini belgeler.
İlk olarak 2005 yılında hayatımıza giren ISO 22000 standardına uygun bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturan işletme sayısı, her geçen gün artmaktadır. Değişen teknoloji, gıda tedarik zincirinin halkalarında meydana gelen değişimler ve bu zincirde faaliyet gösteren işletmelerin birden fazla yönetim sistemi uygulamak zorunda kalmaları gibi hususlar nedeniyle ISO 22000 standardının güncellenmesi gereği hasıl oldu. 2018 yılında yayınlanan standardın son versiyonu diğer ISO standartları gibi 3 yıllık bir geçiş dönemi öngörüyor. Yani ISO 22000:2005 sertifikasına sahip işletmelerin 20 Haziran 2021 tarihine kadar yeni standart olan ISO 22000:2018 ile uyum sağlayıp belgelerini yenilemeleri gerekiyor.
ISO 22000:2018 ile getirilen başlıca yenilikler şöyle sıralanabilir:
- ISO tarafından yayınlanmış diğer standartlarla entegre edilebilme
- Gıda güvenliğine yönelik faaliyetlere ilişkin daha gelişmiş kontroller
- Pazarın büyümesinin kolaylaştırılması
- Daha gelişmiş bir risk yönetimi
- Gıda zincirindeki tüm paydaşların (üretici, nakliyeci, müşteri, tüketici vb.) ürünlere güvenlerinin artırılması
Özdeha Danışmanlık olarak ISO-22000:2005 belgesi almak isteyen her türlü kurum, kuruluş ve işletmelere söz konusu belgeleri alabilmeleri için profesyonel anlamda eğitim, belgelendirme ve danışmanlık alanlarında hizmet veriyoruz. Bu bilgilerin ışığında; her biri kendi alanında uzman olan mühendislerden ve baş denetçilerden oluşan kadromuz ile ISO-22000:2005 belgelendirmesinin tüm aşamalarında sizlere en iyi şekilde hizmet vermek bizleri mutlu edecektir.