ISO 14001 Nedir?
ISO 14001, kurum veya kuruluşların çevreye karşı sorumluluklarını en doğru şekilde karşılamasını sağlayan ve çevreyle alakalı maliyet tasarrufu gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir ISO standardı olarak bilinmektedir. Kurumsal kültüre sahip şirketlerden küçük organizasyonlara kadar çok çeşitli seviyelerde tercih edilen ISO 14001 sayesinde kurumların çevresel uyumlarının arttırılması, kurumsal itibarın iyileştirilmesi, maliyet tasarrufunun sağlanması ve motivasyon noktasında daha yüksek standartların elde edilmesi hedeflenmektedir.
ISO 14001 Belgesi alan kuruluşların büyüme, uyum, itibar, algı ve yaşam döngüsü alt başlıklarında başarılı bir süreç elde etmeleri mümkün olmaktadır. Bu çerçevede sektör ve hizmet ayırt etmeksizin her organizasyonun ISO 14001 uyumluluğunu yakalaması önemsenmektedir. Bu rehberde ISO 14001 ile alakalı merak ettiğiniz her şeyi bulabilecek ve uyum sürecini başlatmanın ayrıcalıklarını öğrenebileceksiniz.
ISO 14001 Temel İlkeleri Nelerdir?
Çevre Yönetim Sistemi olarak da bilinen ISO 14001 kapsamında 5 temel ilke üzerinde durulmaktadır. Bu ilkeler sistemin işlevsel ve sürdürülebilirliğini sağlarken hedefe ulaşmasına da yardımcı olmaktadır. İşte söz konusu 5 temel ilke ve bu ilkelerin detayları.
Çevre Politikası
Kurum ve kuruluşların Çevre Yönetim Sistemi inşa ederken öncelikli olarak bir çevre politikası belirlemeleri gerekmektedir. Bu politikanın sadece çevre odaklı değil aynı zamanda kuruluşun faaliyetleri ile alakalı da uyum sağlaması gerekmektedir. Üstelik hazırlanacak olan çevre politikasının uygulanabilir ve yerine getirilebilir taahhütler içermesi de büyük öneme sahiptir. Hazırlanan çevre politikasında sadece neler yapılacağına karar verilmediği gibi bu politika kapsamında hedeflenenlerin belli aralıklarla denetlenmesi de söz konusu olmalıdır. Böylelikle katılımcı ve sürdürülebilir bir çevre politikası elde edilmesi mümkündür.
Planlama
Kurum ve kuruluşların faaliyetlerini sürdürürken çevreye verdikleri zararı belirlemeleri ve bu zararı ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalar geliştirmeleri önemlidir. Ortadan kaldırmanın yanı sıra çevresel etkileri en aza indirecek iyileştirmeler için de çalışmalar yürütülmelidir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında ve yasal düzenlemelere de uygun şekilde düzenlemelere başvurulmalıdır. Özellikle hava, su, toprak kirliliği gibi konularda ekstra hassas davranılarak kaynakların verimli kullanılması hedeflenmelidir.
Uygulama ve Faaliyetler
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında kuruluş tarafından belirlenen yetki ve sorumluluklar çevre yönetiminde etkinliği sağlayan en önemli detaylar arasındadır. Uygulama sürecinde eğitimlerin verilmesi ile iletişim sürecinin düzgün kurulması gerekmektedir. Kurum içindeki acil durum ve kazalara yönelik eylem planları oluşturularak Çevre Yönetim Sistemi kapsamında başarılı sonuçlara odaklanılmalıdır.
Kontrol Etme
Çevre Yönetim Sistemi ilkeleri arasında bulunan kontrol, çevreyi etkileyen faaliyetlerin yakından izlenmesi amacı taşımaktadır. Ölçüm ve kontroller için belirlenen yöntemler sayesinde sürekliliğin sağlanması da hedeflenmektedir. Sistemin işlevselliğini kontrol etmek maksadıyla düzenli aralıklarla denetlemeler yapılması sağlanmalıdır.
Yönetim Gözden Geçirme Süreci
Çevre Yönetim Sistemi, kusursuz işlemesi hedeflenen aşamaları içerdiğinden bu aşamaların gerçekten de planlandığı gibi devam ettiğini kontrol etmek şarttır. Kuruluş üst yönetimi tarafından bu konuda yapılacak kontroller ile uygunsuzluk ya da eksikliklerin giderilmesi arzu edilmektedir. Böylece Çevre Yönetim Sistemi ile alakalı başarılı sonuçlara ulaşılabilmektedir.
ISO 14001 Belgesinin Faydaları
ISO 14001, çevre yönetim sistemi standartlarına uygunluğu belgeleyen uluslararası bir standarttır. ISO 14001 belgesinin bir dizi faydası vardır:
- ISO 14001, bir organizasyonun çevresel etkilerini sürekli olarak izlemesini ve değerlendirmesini sağlar. Bu süreç, çevresel performansı iyileştirmek için temel bilgiler sağlar.
- ISO 14001 belgesi, atık yönetimi, enerji kullanımı ve diğer çevresel faktörler üzerinde kontrol sağlayarak, işletmelerin maliyetlerini azaltmalarına yardımcı olabilir. Verimlilik artışı ve atık azaltı mı gibi uygulamalar, uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayabilir.
- ISO 14001 belgesine sahip olmak, bir organizasyonun çevresel sorumluluklarını yerine getirdiğini kanıtlar. Bu da müşteriler, tedarikçiler ve diğer paydaşlar nezdinde itibarın artmasına ve rekabet üstünlüğü elde etmeye yardımcı olabilir.
- ISO 14001, çevresel mevzuata uygunluğu sağlamak için bir çerçeve sunar. Bu, organizasyonların yerel, ulusal ve uluslararası çevre mevzuatına uyum sağlamalarına yardımcı olur.
- ISO 14001 belgesi, çevresel etkileri azaltma ve sürdürülebilirlik üzerine odaklanan bir yaklaşım benimseyen organizasyonların paydaşları arasında güven ve memnuniyet yaratır.
- ISO 14001, çevresel riskleri ve fırsatları tanımlamak, değerlendirmek ve yönetmek için bir çerçeve sağlar. Bu, organizasyonların çevresel faktörlere bağlı riskleri en aza indirmelerine ve fırsatları en iyi şekilde değerlendirmelerine olanak tanır.
Bu faydalar, bir organizasyonun ISO 14001 belgesine sahip olmasının genel olarak işletme performansını artırabileceğini ve çevresel sürdürülebilirlik açısından daha sorumlu bir yaklaşım benimsemesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.
ISO 14001 Belgesi Nasıl Alınır?
Kurum ve kuruluşların çevre uyumluluğunu sağlamak maksadıyla büyük öneme sahip olan ISO 14001 Belgesi almak için öncelikli olarak standartların anlaşılması ve ilgili eğitimlerin tamamlanması gerekmektedir. Kurumların yönetim kademesinden başlayan ve aşağı katmanlara sirayet eden bu süreç kapsamında belge hazırlama, politika belirleme, prosedürleri tamamlama ve kayıtları gerçekleştirme gibi pek çok aşama vardır. Bu süreçte bağımsız ve akredite kuruluşlardan destek almak sürecin hızlandırılması ve sorunsuz devam etmesi için olmazsa olmazdır.
Belge alma süreçlerinde iç denetimlerin yapılması ve uyumluluğun sağlanması adına harekete geçilmektedir. Akredite belgelendirme firması tarafından gösterilen yol haritası çerçevesinde standartlara uyum ele alınır. Test ve denetimlerden başarıyla geçilmesi durumunda ISO 14001 Belgesi alınmaktadır. Belgenin geçerlilik süresi olduğundan kurumun ISO 14001 standardına uyumunu sürdürmek adına sürekli izleme ve ara denetimlerin gerçekleştirileceği de göz ardı edilmemelidir.
Kimler ISO 14001 Belgesi Almalıdır?
Çevre Yönetim Sistemi kapsamında belgelendirme sürecini tamamlamak isteyen kuruluşların farklı faaliyet alanlarında olabileceği açıktır. Temel hedef çevreye verilen zararın olabildiğince azaltılması ve kontrol altına alınması olduğundan sektör sınırlamasından söz etmek pek doğru olmayacaktır. Ancak genel manada aşağıda sıralanan sektörlerde bulunan firmalar ISO 14001 Belgesi için belgelendirme firmaları ile iş birliği yapmaktadır.
- Tekstil Firmaları
- Gıda Firmaları
- Yedek Parça Üreticisi Firmalar
- Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları
- Tıbbi Cihaz Üreten Firmalar
- İnşaat Firmaları
ISO 14001 Belgesi Zorunlu mu?
Belgelendirme süreçlerine dair en sık merak edilen konulardan biri de ISO 14001 Belgesi almak zorunlu mu sorusudur. En net şekilde belirtmek gerekirse belge alma noktasında bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak yasal mevzuata uyum sağlamak, prestijli bir firma olmak ve sektörde rekabetçi güce ulaşmak adına hemen her kuruluş ISO 14001 standartlarına uyum için harekete geçmektedir. Siz de kuruluşunuz için zorunlu olmasa da yukarıdaki faydaları elde etmek adına ISO 14001 için harekete geçmelisiniz.
ISO 14001 Belgesi Fiyatı
Belgelendirme süreçleri hemen her firma için maliyet araştırması yapılmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede gündeme gelen ISO 14001 belgesi fiyatı her kurum ya da kuruluş için benzer olmayabilmektedir. Çünkü kuruluşun Çevre Yönetim Sistemi konusundaki durumu ve yapılacak denetimler sonrasında ne tür düzenlemeler gerçekleştirileceği farklılık gösterebilmektedir. Bu doğrultuda yapılması gereken bir belgelendirme firması ile iletişime geçerek ISO 14001 belge fiyatı öğrenmektir. Bizimle iletişime geçerek alacağınız hizmetin detaylarını ve fiyat bilgisini öğrenebilirsiniz.