Neden Ürün Belgelendirme
Yirminci yüzyılın başlarından itibaren sanayileşmenin artmasıyla birlikte sosyal ve ticari hayatta standartlaşma önem kazandı. Bu da standartların uygulamasının yaygınlaştırılması ve tüketicinin korunması için bazı tedbirlerin alınmasını gerekli kıldı. Ürünler için kısa sürede etkili olabilecek en iyi araç olarak ise ürün belgelendirme sistemleri geliştirildi. Piyasaya sürülen bir ürünün tüketicinin mal ve can güvenliğini tehdit etmemesi ve üretilirken çevrenin korunmasına özen gösterilmesi için teknik düzenlemelere ve standartlara uygun olması gerekiyor. Ürettiğiniz ürünün ya da hizmetin standartlara uygun olduğunun bir sertifika ile ortaya konulmasına ürün belgelendirme deniyor.
Ankara Ürün Belgelendirme ve Ostim Ürün Belgelendirme ihtiyaçlarınız için profesyonel anlamda bir danışmanlık hizmeti almak bir yandan zaman kazanmanızı sağlarken diğer yandan da maddi anlamda tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Çünkü ürün belgelendirme birçok aşaması olan uzun bir süreçtir. Bu aşamalardan bazıları şunlardır:
- Gerekli bilgi, belge ve dokümanların hazırlanması
- Başvuru yapılması
- Başvurunun kabulü
- Tetkik-inceleme
- Deneyler ve muayene
- Tekrar gözden geçirme ve değerlendirme
- Sözleşmenin akdi
- Belgenin düzenlenmesi
- Belgelendirmenin sonrasında yapılan işlemler
Ürünlerin standartlara uygunluğu konusunda kendi alanlarında uzmanlaşmış olan baş denetçilerden ve uzman mühendislerden oluşan kadromuzla gerek Ostim Ürün Belgelendirme gerekse Ankara Ürün Belgelendirme konularında Özdeha Danışmanlık olarak profesyonel anlamda eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Ürün belgelendirmeye ilişkin hizmet verdiğimiz alanlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
CE Uygunluk belgesi
CE işareti Avrupa’ya uygunluk belgesi anlamına geliyor. Üzerinde yer aldığı ürünün sağlık ve güvenliğe ilişkin gerekli şartları taşıdığını gösterir. Aday ülke olduğumuz Avrupa Birliğine uyum çalışmaları kapsamında 16 grup üründe CE belgesi almak mecburidir.
G işareti
G işareti, yapı malzemelerine, ambalajlarına, malzemelerin üzerinde bulunan bir etikete ve malzemelerle ilgili ticari belgelere yerleştirilerek kullanılıyor. Avrupa’ya uygunluk belgesi olan CE işareti ve belgesine tabi olmayan yapı malzemelerinin pazara sunulmasında ülkemizde G işareti kullanımı zorunludur.
TSE Ürün Belgelendirme
İmalata Yeterlilik Belgesi almış olan işletmelere, Türk Standardı olan hususlarda, ürünlerin ilgili Türk Standardına uygun olduğunu göstermek için verilen belgedir. Uygunluk Belgesi, imza altına alınan bir lisans sözleşmesi ile TSE Markasını kullanma hakkı verilen işletme adına düzenlenir.
Ürün belgelendirme çalışmalarında belgeyi almak yeterli olmuyor. Sonrasında yapılması gereken işler ve takip edilmesi gereken işlemler de bulunuyor. Çünkü verilen belge ve raporların usulüne uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı, belgelendirme sonrasında yapılan ara kontrol, gözetim ve benzeri işlemlerle takip ediliyor. Belgelendirme hizmetinin verileceği işletmenin sağlık ve güvenlik şartları veya idari, teknik ve mali zorlukları da dikkate alınarak, belgelendirme hizmetinin verilmesi reddedilebiliyor veya durdurulabiliyor. Bir ürünün belgelendirilmiş olması, belge sahibinin yasalardan kaynaklanan sorumluluklarının belgeyi düzenleyen tarafından üstlenilmesi, paylaşılması ve/veya ona aktarılması anlamına gelmiyor. Marka kullanma hakkının ve/veya belgenin verilmiş olması, belge sahibi olan işletmeyi, ilgili mevzuat hükümlerine uyma yükümlüğünden kurtarmıyor.
Özdeha Danışmanlık olarak ürün belgelendirmeye ilişkin bu uzun süreçte Ankara Ürün Belgelendirme ve Ostim Ürün Belgelendirme konularında, uzman kadromuzla sizlere hizmet vermekten memnuniyet duyarız.