ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?
Çevresel sorumluluklarınızı yönetmek zor bir iş olabilir. Sadece yöneticilerinize ilerleme göstermenizle kalmaz, aynı zamanda müşterilerinize ve yatırımcılara olan çevresel taahhüdünüzü de kanıtlamanız gerekir.
Bu talepleri dengelemek zaman zaman zor olabilir. Ancak ISO 14001 çevre yönetimi, etkilerinizi en aza indirmenize ve sürdürülebilir bir şekilde büyümenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat etmenize yardımcı olabilir.
İster ISO 14001’i ilk kez uyguluyor olun, ister standardın yeni sürümüne geçiş yapın. Bu yazı size ISO 14001 çevre yönetimine genel bir bakış atarak bilgilenmenizi sağlayacak genel bilgiler içerir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 14001, çevre yönetim sistemi gereksinimlerini özetleyen uluslararası bir standarttır. İşletmelere; maliyetleri azaltmak, atıkları azaltmak, yönetim ve paydaşlara sürdürülebilir bir şekilde büyüdüklerini göstermek için çevresel performanslarını sürekli iyileştirmek için genel bir çerçeve sağlar.
ISO 14001: 2015 revizyonundaki yenilikler nelerdir?
2015 yılında yayınlanan yeni ISO 14001 revizyonu, işletmeleri sürdürülebilirlik konularında yaptıklarının merkezine koymaya teşvik ediyor. Ayrıca, işletmelerin her şeyi tek bir yerden yönetmesini kolaylaştırmak için ISO 14001’i ISO 9001 gibi diğer standartlarla uyumlu hale getirir.
Önemli iyileştirmeler arasında, bir ürünün tüm yaşam döngüsü göz önünde bulundurularak stratejik planlamada çevresel sorunların ele alınması, tedarikçilerle ve müşterilerle şeffaf bir şekilde iletişim kurulması yer almaktadır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin Yararları Nelerdir?
Daha önce söylediğimiz gibi, ISO 14001 çevre yönetimi sistemi, etkilerinizi en aza indirmenize ve sürdürülebilir bir şekilde büyümenize yardımcı olmak için uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.
İşte ISO 14001’in bazı temel faydaları:
Yasal Yükümlülüklere Uyumluluk
ISO 14001 çerçevesi, kuruluşunuzun çevresel performansını izlemek için merkezi bir yol sağlar.
Paydaşların ve İş Ortaklarının Beklentilerini Karşılar
Müşteriler, yatırımcılar, hissedarlar ve iş ortakları destekledikleri şirketlerden daha yüksek çevresel standartlar talep ediyorlar. ISO 14001 şirketinizin çevreye olan bağlılığını göstermeye ve geliştirmeye yardımcı olur.
Çalışanların Katılımını Sağlar
Çalışanların çevresel girişimlere dahil edilmesi zor olabilir. Ancak ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, çalışanlara fark yarattıklarını göstermenin farklı bir yolunu sunar.
Rekabet Avantajı Sağlar
Üçüncü taraf sertifikası, şirketinizi rakiplerinizden ayırabilir. Atıkları azaltmanıza ve kaynakları verimli bir şekilde kullanmanıza yardımcı olarak finansal bir fayda bile sağlayabilir.
Çevresel Yönetim Sistemleri
Çevre yönetim sistemi, çevresel performansınızı yönetmek ve iyileştirmek için planlanmış, belgelenmiş bir dizi süreçtir. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, yol gösteren bir rehber gibi çevre stratejilerinizi ve eylemlerinizi içerir. Ayrıca değişen durumlara cevap verme esnekliği de sunar.
Bir ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, tüm ISO standartlarında uygulandığı gibi Planla> Uygula> Kontrol Et> Önlem al yapısını izlemelidir.
Planla> Uygula> Kontrol Et> Önlem Al (PÜKO) nedir?
- Planla: Temel çevre sorunları ve paydaş ihtiyaçları hakkında üst düzey bir anlayış geliştirin. Ardından risk ve fırsatları ele almak için eylemler planlayın.
- Uygula: Planı test edin ve performans göstergelerini takip edin.
- Kontrol Et: Sistemin etkinliğini değerlendirmek için iç denetimler yapın.
- Önlem Al: Denetimlerinizde bulunan sorunları giderin. Döngü yeniden başladığında yeni iyileştirmeler planlamak için öğrendiklerinizi kullanın.
ISO 14001 Gereklilikleri Nelerdir?
Tüm ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri benzer bir Planla> Uygula> Kontrol Et> Önlem Al yapısı izlese de, şirketler kendi hedeflerini ve iyileştirme alanlarını kendileri belirlemelidir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gereklilikleri hakkında geniş bir genel bakış:
- Organizasyonun kapsamı: Kim olduğunuzu, ne yaptığınızı, kimi önemsediğinizi ve nasıl cevap vereceğinizi belirleyin.
- Liderlik: Liderlik taahhüdünü güvence altına alın ve bir çevre politikası tanımlayın.
- Planlama: Riskleri ve fırsatları ele almak ve çevresel hedeflere ulaşmak için eylemler planlayın.
- Destek: Çevre Yönetim Sisteminiz için kaynaklarınızı, iletişiminizi ve belgelerinizi tanımlayın.
- Operasyon: Operasyonel kontrolleri ve acil durumlara nasıl cevap vereceğinizi tanımlayın.
- Performans Değerlendirmesi: İç denetimler dahil olmak üzere Çevre Yönetim Sisteminizi nasıl izleyeceğinizi, ölçeceğinizi, analiz edeceğinizi ve değerlendireceğinizi belirleyin.
- Geliştirme: Düzeltici faaliyetler ve sürekli iyileştirme eylemleri de dahil olmak üzere uygunsuzluklarla nasıl başa çıkacağınızı belirleyin.
ISO 14001 Sertifikasyon Süreci Nasıl İşler?
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasyonu için bir temel oluşturduktan sonra artık sertifikasyon yolculuğuna başlamaya hazırsınız. Özdeha Danışmanlık olarak bugüne kadar sayısız firma ve kuruluşa danışmanlık hizmeti vererek bu belgeyi almalarını sağladık. Yazının bu kısmında ayrıntılı bir şekilde sürecin sacayaklarından bahsedeceğiz.
Ön Değerlendirme
Sertifikasyon Kuruluşları tarafından düzenlenen çeşitli eğitim kursları ve seminerlerin dışında, birçoğu, eksiklikleri veya zayıflıkları tespit etmek için resmi sertifikasyon sürecinin önünde bir ‘Ön Değerlendirme’ veya ‘Boşluk Analizi’ hizmeti sunmaktadır.
Yine, birçok Sertifikasyon Kuruluşunun buna bir danışma kaydı şeklinde bir cevabı vardır. Danışman tavsiye etmelerine izin verilmese de, kendileri tarafından bilinen uzmanların ayrıntılarını verebilirler.
- Aşama Denetimi
“Aşama 1” Denetimi olarak adlandırılan 1. değerlendirme, en azından kağıt üzerinde ISO 14001’in tüm gereksinimlerini karşıladığınızı tespit etmek amacıyla bir belge incelemesi olarak sizi karşılar.
Denetimin uzunluğu, şirketinizin büyüklüğü ve içinde bulunduğunuz sektör gibi faktörler tarafından belirlenir. Bu durum maliyeti tamamen etkileyecektir. Bu nedenle önceden bir Denetim Planı sunularak gereken süre hakkında bilgilendirileceksiniz.
1.Aşama Denetimi tamamlandıktan sonra bulguları toplamak için bir kapanış toplantısı yapılacaktır. Daha sonra size denetim sırasında neler olduğu ile ilgili ayrıntılı bir rapor sunulur ve uygunsuzluklarla ilgili genel bir bakış değerlendirmesi yapılır.
- Aşama Denetimi
“2. Aşama” Denetimine geçmenizin önerilmesi için, bir Düzeltici Eylem Planı oluşturarak uygunsuzlukları düzenlemeniz gerekir. Uygunsuzluklar küçük ve büyük değişkenlere ayrılır. Büyük değişkenler hemen harekete geçirilmesi gerektiğini gösterdiğinden dolayı, küçük uyumsuzluklar bir sonraki denetimde gözden geçirilebilir.
Denetimin kendisi, şirketinizin belgelelerini, yaşadığını ve nefes aldığını göstermekle ilgilidir. Bu nedenle Denetçinizin, standartların gerekliliklerinde belgelendiği şekliyle yöneticiler ve personel ile görüşmesi, iç denetim ve yönetim incelemelerinizin kanıtlarını görmesi gerekecektir.
Her şey yolundaysa sertifikasyon için denetçi tarafından tavsiye edilirsiniz. Ancak bunun için Sertifikasyon Kuruluşu’nun uyum departmanı tarafından imzalanması gerekmektedir. Daha sonra bir rapor alarak sertifikasyon resmi olarak verilmeden önce herhangi bir uygunsuzluk durumunun olup olmadığı kontrol edilir.
Yıllık Denetim
Denetimler sırasında, denetçiler, sürekli iyileştirme kültürünü tesis etme ruhuyla iyileştirme fırsatlarını paylaşmaya teşvik edilir. Bunlar, en az yılda bir kez yapılması gereken gözetim denetimlerinde gözden geçirilir.
Bu arada, iç denetimler için gözden geçirme takvimi tutmalısınız. Çoğu sertifikasyon kuruluşu, 3 yıllık sertifikasyon döngüsüne uygun olarak sertifika verir. Böylece her 3 yılda bir, ‘Yeniden Sertifikasyon’ denetimi gerçekleştirilir.
Bir gözetim denetimi, önceki denetimlerde bulunan iyileştirme alanlarına odaklanacak olsa da, Yeniden Sertifikasyon Denetimi standardın tüm gereksinimlerini karşılamalıdır.
Özdeha Danışmanlık, uzun yıllarında deneyimi ve sertifikasyon – belgelendirme sektöründeki uzmanlık ve profesyonelliği ile şirketinizin ihtiyacı olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasyonunu büyük bir titizlik ve disiplinle size sağlayacaktır. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasyonu ve daha fazlası hakkında bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!