ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?
Dijital çağ, birlikte işletmelerde bulunan ve saklanan bilgilerin önemi daha da artmıştır. Bilgi güvenliği, bir şirketin faaliyetlerini eksiksiz ve sorunsuz sürdürmesi için gereklidir. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, kurumlar ve şirketler içerisinde bulunan bilgilerin güvenliğini ve yönetimini sağlar.
Bilgi güvenliği yönetim sistemi uluslararası düzeyde kabul edilen standartlar arasındadır. Bu sistem, farklı ölçeklerdeki şirketler tarafından uygulanabilir. Standartta belirtilen kurallara uygun ve yönetilebilir bir bilgi güvenliği sistemi, işletmelerin en değerli hazinesi olan bilgiyi güvende tutmalarına izin verir.
Güvende tutulacak bilgiler arasında şirketin finansal durumu, çalışan bilgileri ve patent gibi fikri mülkiyet bilgileri yer alabilir. Tüm bu bilgiler şirketlerin ana faaliyetini ve katma değerini oluşturduğundan dolayı dikkatli bir şekilde ele alınmalıdır.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
Sistemin amacı, şirketlerde bulunan hassas bilgilerin sistematik bir şekilde ele alınmasıdır. Bu amaç doğrultusunda ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ilk olarak risk analizi gerçekleştirmeyi hedefler. Risk analizi, sistemde bulunan veya bulunabilecek güvenlik açıklarını tespit eder.
Sonraki aşamada tespit edilen riskler değerlendirilerek derecelendirilir. Değerlendirme sonucunda riske karşı alınabilecek önlemler belirlenir. Gerekli iç kontrol ve iç denetim aşamalarından sonra bilgi yönetim sistemi belgesi verilir. Belgenin alınması zorunlu olmamakla birlikte endüstrideki en iyi uygulamaları benimsemek için alınması önerilir.
Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Faydaları
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi küçük ölçekli şirketlerden devasa kurumsal şirketlere kadar tüm yapılar için avantajlar sunar. Bu yönetim sisteminin sunduğu en önemli avantaj, şirketlerin en değerli varlığı olan bilgi varlığını korumasıdır. İyi yapılandırılmış ve iyi uygulanan bilgi güvenliği yönetimi, şirketlerin bilgi kaynaklı kurumsal risklerini azaltmaya yardımcı olur.
Ayrıca şirketlerin bünyesinde bulunan bilgilerin farkında olmasına izin verir. Böylece mevcut bilgiler rekabetçi avantaj yaratmak için etkin olarak kullanılabilir. Veri ihlali gibi olumsuz bir durumla karşılaşılması halinde, oluşturulan risk stratejileri anlık olarak uygulanabilir. Bu da şirketin sorunlar karşısında hızlı çözüm vermesine imkan tanır. Ayrıca şirket, müşteri tarafında da güven kazanarak daha sağlam iş ortaklıkları kurabilir.