ISO 14001 Belgesi ve Özdeha Farkı
Bilim, ulaşım, teknoloji ve iletişim alanlarında son yıllarda meydana gelen gelişmelerle her gün daha da küçülen dünyada, kaynakların sonsuz olmadığı hepimizin malumudur. Dünya nüfusundaki hızlı artışa bağlı olarak artan talepleri karşılamak için başvurulan daha hızlı ve maliyet-etkin üretim çözümleri, flora ve faunayı yani çevreyi tehdit eden kirlenmelere sebep oluyor. Sanayinin gelişmesi ve ticaretin küreselleşmesiyle birlikte üretim faaliyetlerinin ve malların dolaşımının çevre üzerindeki kötü etkileri de lokal olarak kalmayıp küresel ölçekte tüm dünyada kendini hissettiriyor.
Gün geçtikçe çevre konusunda daha bilinçli halen gelen tüketiciler artık sadece ihtiyaçlarının uygun maliyetle en üst seviyede karşılanmasını değil kendisine ve yaşadığı çevreye değer verilmesini ve saygı gösterilmesini de talep etmeye başladılar. Dolayısıyla işletmelerin de ekonomik yönden avantajlı mal ve hizmet sunmanın yanında faaliyetlerinde ve ürünlerinde çevreye zarar vermediğini de göstermeleri gerekiyor. Bu da, her türlü üretim sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde ürünün ilk aşamasından başlayarak tüketiciye sunulmasına kadar geçen her adımda çevresel etkilerin dikkate alınmasını sağlayan bir Çevre Yönetim Sistemi’nin oluşturulmasını ve uygulanmasını gerekli hale getiriyor.
Birçok alanda standartların oluşturulmasına ve uygulanmasına küresel ölçekte öncülük eden Uluslararası Standardizasyon Örgütü (International Organization for Standardization – ISO) Çevre Yönetimi konusunda da ISO-14000 standartları ailesini geliştirdi. Bu kapsamda Çevre Yönetim Sistemi standartları ile işletmelerde bu standartlara göre oluşturulmuş Çevre Yönetim Sistemi kurulumlarının nasıl sertifikalandırılacağını ise ISO-14001 standardı belirlemektedir. Standardın amacı, üretim yapılırken doğal kaynakların minimum düzeyde ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve toprağın, suyun, havanın ve canlıların yani çevrenin zarar görmesini engellemek, bunun mümkün olmaması durumunda en az düzeye indirmektir. Zamanın ihtiyaçlarına göre güncellenen standardın son versiyonu 2015 yılında yayımlandı. ISO-14001:2015 üç yıllık bir geçiş dönemi öngördüğünden ISO-14001 belgesi olan işletmelerin 15 Eylül 2018’e kadar gerekli düzenlemeleri yapıp belgelerini güncellemeleri gerekiyordu.
ISO-14001:2015 sertifikası almak için sizi aşağıdaki aşamalardan oluşan bir süreç bekliyor olacak:
- İşletmenin kapsamının belirlenmesi
- Çevre Yönetim Sisteminin kurulması
- El kitabı, çevre politikası, şartnameler, talimatlar, formlar gibi sistem için gerekli olan tüm dokümanların hazırlanması
- Sistemin uygulanması
- Performansın izlenmesi
- Sürekli iyileştirme
Bu aşamalardan sonra sıra artık ISO-14001:2015 sertifikası için başvuru yapmaya geldi. Başvuru için ise birçoğu yukarıdaki süreçte oluşturulan şu belgelere ihtiyacınız olacak:
- İşletmenin faaliyet yerinin ve çevresinin yerleşim planı
- İşletmenin Çevre Yönetim Sistemi kapsamı
- Çevre politikası
- Çevresel fırsat ve risklere ilişkin dokümanlar
- Yükümlülüklere uygunluk listesi
- Önemli çevre boyutlarının bir listesi
- Denetim kayıtları, uygunsuzluklara karşı alınan tedbirler, Çevre Yönetim Sistemi ile ilgili iletişim kayıtları vb.
Özdeha Danışmanlık olarak ISO-14001:2015 sertifikası almak isteyen işletmelerle kurum ve kuruluşlara gerekli belgeleri alabilmeleri için profesyonel olarak danışmanlık, eğitim ve belgelendirme hizmetleri veriyoruz. Bu kapsamda hepsi de kendi alanlarında uzman olan mühendis ve baş denetçileri bünyesinde barındıran kadromuz ile ISO-14001:2015 sertifikası alınmasının tüm aşamalarına yönelik hizmetleri sizlere en iyi şekilde sunmaktan memnuniyet duyarız.