ISO 9001 Belgesi – Kalite Yönetim Sistemleri İle Proses Yaklaşımı
Kalite kavramı Uluslararası Ticarette 1980’li yılların ikinci yarısında değerinin daha fazla anlaşılmaya başlanmasıyla beraber bunun bir standarda kavuşturulması anlaşılmış ve uluslararası bir standartlaşma kurallarının gerekliliği ortaya çıkmıştır. 1987 yılında ISO 9000 standartları uygulamaya peyderpey konulmuştur mevzumuz olan ISO 9001 standardı ise müşterilerin olmasını istediği koşullar ile mevzuatın birbirine uyumunu sağlama yeteneğidir ve ticaretin belirli kurallar çerçevesinde ve daha güvenilir ortamda gerçekleştirilmesi için hayata geçirilmiştir ve muhakkak uyulması gereken kurallar bütünüdür.
ISO 9001 Belgesi
Teknolojinin, küreselleşmenin geliştiği bu çağda müşteriler eskiye oranla ürün seçebilme yetisinin ve imkanlarında gelişmesi ile daha bilinçli ve bilgili hale gelmişlerdir. Nitelikleri itibariyle her geçen gün daha yüksek nitelikte ürün ve hizmet beklentisi içinde olmaktadırlar, bu ISO 9001 standardı gerek tasarım gerek imalat pazarlama , satış sonrası tamamlayıcı destek hizmetleri ile üretim ve hizmet sektörünün artan oranlı bir iyileşme içerisinde olması beklenmektedir.
Ülkelerarası ticaretin yaygınlaştığı bu devirde üstün bir rekabet anlayışına sahip olmak gerekmektedir, firmaların kurum haline gelebilmesi, imajlarının gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışında artması, bilinirliklerinin güçlenmesi ve itibarlı hale gelebilmeleri için müşteriyi hedeflerinin merkezine koymaları gerekmektedir. İmalat kayıplarının önlenmesi hususunda çok önemli bir etkendir ve çalışanlarında bu kurumdaki verimliliği ve mutluluğunu artırır.
ISO 9001 kalite standartları kurallarına uyan ve uymayı taahhüt eden imalatçı ve ihracatçı firmalar pazarda çok daha kolayca kabul görür, saygınlığı ve itibarı artar, ayrıca herhangi bir sebeple aksayan yönler olursa bu izlenme ve denetim sayesinde bunların da farkına varılır, hem firma ve hem de ülke itibarına bir zarar gelmemiş olur. Proses yaklaşımı sayesinde verimlilik çok daha artar ve sürekli daha iyi daha güzel ve verimlilik üzerine aranılan bir müessese haline gelinir.
ISO 9001 Proses Yaklaşımı
Proses apayrı bir kurallar bütünüdür, müşteri için bir kıymet oluşturma ve bir grup girilen veriler kullanılarak yeni çıkış verileri elde etmeyi amaçlar. Tekrarı mümkün olabilen, ölçülebilen, sahibi ve sorumlulukları olan, birimler arası ast-üst ilişkisi gerektirmeyen eylem dizinidir, belirli verilerin ve kaynakların kullanılması sonucu faaliyetlerin en sonunda müşteriler lehine fayda elde etme işlemidir. Bu da müşteri memnuniyetini arttırıcı dolayısıyla hem şirket için, hem çalışanlar açısından ve bütünü itibariyle ülke ekonomisi ve ticari itibarı açısından fayda elde etme sanatıdır.
Bir proses verisi diğer bir prosesin sonucudur ve memleket ekonomisine katma değer sağlayan unsurlardandır. Bu yaklaşımın basamakları gerekli kaynak ve bilginin elde edilmesi, gerekli incelemelerin yapılması, iyileştirme süreçlerinden doğru sonuçlara ulaşılabilmesi için faaliyetlerin hayata geçirilebilmesi önem arz etmektedir. Kuruluş proseslerinin sistemli bir şekilde hayata geçirilebilmesi yönetimiyle prosesler arasındaki etkileşimler proses yaklaşımı olarak isimlendirilir. Amaç verimli bir müşteri – tedarikçi ilişkisi kurulmak suretiyle müessese performansını artırmaktır.
Bir ISO 9001 kaidesi olan proses yaklaşımı ifade edildiği üzere asgari yasal şartların da ötesinde adeta kuruluşun bir anayasasıdır, ülkeye sağlanan katma değeri yüksek girdisi ve müessese itibarının çok daha görünür hale gelebilmesi için zorunludur, bunun doğru bir şekilde uygulaması kolay ve seri karar alabilme, güçlü bir iletişim, kaynakların faydalı kullanımı ve kurallı çalışma açısından elzemdir, büyümeyi arzu eden ve bunu doğru prensipler ile yapabilmek isteyen müesseselerin buna riayet edebilmeleri çok faydalı olacaktır.
Bu prensiplerin tönetim, temel ve destek prosesleri gibi aşamaları mevcuttur. Planlama aşamalarındaysa, standart şartların, müşteri şartlarının ve yasal şartların sağlanması gibi aşamalar mevcuttur. Bağlantı proseslerinin uyumuna dikkat etmeli ve üst yönetimce belirlenen istikamete ulaşabilme gayreti içinde olunmalıdır.
ISO 9001 KALİTE YÖNETİMİ ülkemiz sanayi ve ticari piyasası içinde ciddi bir öneme haizdir ve yetkilendirilmiş danışmanlık ofisleri aracılığı ile mühendis unvanına sahip kişilerce bunun denetimi yapılmakta ve gereken belgelendirme ile dünya pazarlarında daha avantajlı bir konumda ticari faaliyet söz konusu olabilmektedir. Bunun denetiminde ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir. Her geçen yıl bu prensipler daha da görünür bir şekilde müesseselerimizde uygulanma safhasına gelmektedir, müesseselerimizin bu kurallara uymaları da hem kendi ve hem de ülkemiz için son derece önemlidir.