ISO 9001 Kalite Belgesi İşletme Standartları İçin Neden Önemli?
Her ne kadar kalitenin soyut olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da işletmeler için kaliteyi ölçmek ya da değerlendirmek sanıldığı kadar zor değil. Özellikle ISO 9001 Kalite Belgesi ve benzeri sertifikasyonlar işletmelerin kalite standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Bu doğrultuda ISO 9001 Kalite Belgesi sahibi olan işletmeler; hammadde akışından üretime, lojistikten denetime, pazarlamadan satışa kadar tüm süreçlerde üst düzey bir kalite anlayışı benimsiyor.
Üst Düzey Müşteri İlişkileri İçin Yüksek Kalite Standartları
Genel olarak herhangi bir endüstride etkili müşteri ilişkileri için kalite büyük önem arz eder. Bu doğrultuda sürdürebilir müşteri ilişkileri için ortam yaratabilmek adına ISO 9001 Kalite Belgesi işletmelere son derece yararlı içgörüler sağlar. Bu içgörüler, müşteri ilişkilerini doğrudan etkileyen satış ve pazarlama süreçlerinde ya da satış sonrası destek gibi müşteri ilişkileri ile alakalı konularda işletmelerin tutumlarını yeniden yapılandırmalarına olanak verir.
Tedarik, Ürün Geliştirme ve Üretim Süreçlerinde Hassasiyet Odaklı Yaklaşım
ISO 9001 Kalite Belgesi işletmeler için sadece sertifikasyon prosedürü olmanın ötesinde kapsamlı yönetim ilkelerini ve stratejilerini sağlayan bir yaklaşımdır. Bu doğrultuda ISO Kalite Belgesi sahibi olan işletmeler, yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından belirlenen kalite standardı zorunluluklarını yerine getirmekle kalmaz, aynı zamanda işletmesine tüm profesyonel süreçlerde değer katar. Tedarikten ürün geliştirmeye, üretimden satışa kadar tüm süreçlerde işletme üst düzey bir kalite anlayışı benimseyerek iş verimliliğini maksimum seviyeye çıkarır.
Global Vizyon ve Sürdürülebilir Çevre Bilinci
21. Yüzyıl’ın modern ekonomisinde kaliteyi sadece üretimi ve karlılığı belirten maddi verilerle tanımlamak yetersiz kalmaktadır. Bu doğrultuda şirketlerin, üretim süreçlerinde yeni küresel ekonomik ortama adapte olabilmek adına insan hakları ve çevre ile alakalı bir takım değerleri benimsemiş olmaları gerekmektedir. Firmaların ISO 9001 Kalite Belgesi edinebilmek adına şirket içi değerlerini yeniden gözden geçirmeleri dolayısıyla daha modern bir şirket yapısı benimsemeleri gerekmektedir. Çağımızın endüstriyel ortamına adapte olabilmek adına insan hakları, sürdürülebilir enerji politikaları ve çevre konusunda hassasiyet sahibi olma gibi değerlere sahip olan firmalar, böylelikle içinde bulundukları ortamı daha geniş bir perspektifle yorumlayabileceklerdir.