ISO 9001 Belgenizi En Kısa Sürede Alın
Son yıllarda teknoloji, haberleşme ve bilişim alanlarında kaydedilen gelişme ve ilerlemeler, her alanda olduğu gibi ticaretin de küreselleşmesine neden oldu. Bu da mal ve hizmet sunanları kıyasıya bir yarışa sürüklemiş durumda. Müşteriler daha bilinçli olduğu ve yenilikleri daha kolay takip edebildiği için beklentileri de maksimum düzeyde olmaya ve sürekli değişmeye başladı. Artık işletmelerin rekabet edebilmesi ve varlığını sürdürebilmesi için ekonomik yönden avantajlı mal ve hizmet sunmanın yanında belli bir kalite standardını da yakalamaları gerekiyor. Bu da, işletmelerde fikir aşamasından başlayarak dizayn, üretim, satış ve satış sonrası aşamaları da içeren ve sürekli daha iyiyi hedefleyen bir Kalite Yönetim Sistemi oluşumunu ve uygulanmasını zaruri hale getirmiş durumda.
Birçok alanda küresel ölçekte standartların oluşturulmasına öncülük eden Uluslararası Standardizasyon Örgütü (International Organization for Standardization – ISO), Kalite Yönetimi konusuna yönelik olarak da ISO-9000 standartları ailesini oluşturdu. Bu ailenin en çok bilinen üyesi ise Kalite Yönetim Sistemi standartlarına sahip olan ve bu standartlara uygun bir Kalite Yönetim Sistemi bulunduran işletmelerin nasıl sertifikalandırılacağını belirleyen ISO-9001 standardı oldu. İşletmeler açısından bu sertifikayı alabilmek için gerekli olan kalite standartlarını yakalamak ve bunu belgelendirebilmek kaçınılmaz hale geldi. Ancak bu standardın da değişen ve gelişen dünya şartlarına ayak uydurabilmesi için güncellenmesi gerekmekte. Bu çerçevede ISO-9001 standardının en güncel sürümü olan ISO-9001:2015 15 Eylül 2015 tarihinde yayımlandı. Üç yıllık bir geçiş süresi öngören ISO-9001:2015’e göre mevcut ISO-9001 belgesi olan işletmelerin de 15 Eylül 2018’e kadar mevcut kalite yönetim sistemlerini ISO-9001:2015 standartlarına uygun hale getirmeleri ve belgelerini yenilemeleri gerekiyordu.
Peki ISO-9001:2015 sertifikası almak için yapılması gerekenler nelerdir?
Her işletme için atılacak adımlar farklılık göstermekle birlikte belgelendirme için yapılacak faaliyetler özünde benzer olacaktır. Söz konusu faaliyetleri özet olarak aşağıdaki şekilde 7 ana başlıkta toplayabiliriz:
- Eğitim: En üst kademeden an alt birime kadar tüm personelin ISO-9001 standardı hakkında bilgi sahibi olması gerekir. İşletmenin eğitim gereksinimlerinin belirlenip eğitimlerin verildiği aşamadır.
- Sistem Kurulumu: İşletmenin faaliyetleri ve iş basamakları incelenir. Standartlara uygun olacak şekilde iş aşamaları, faaliyet talimatları ve çalışma yöntemleri yeniden tanımlanır.
- Pilot Uygulama: Yeni çalışma yöntemlerinin bir anda tüm işletmeye uygulanması riskli olduğundan belirli birimlerde pilot uygulamaya başlanır.
- Düzeltme: Pilot uygulama esnasında ortaya çıkan aksaklıklar düzeltilerek standarda uygun yeni sistem tüm işletmede uygulanmaya başlanır.
- İç inceleme: Bu aşamada iç inceleme ve yönetimin gözden geçirmesi yapılır.
- Sertifikalandırma: Sistem artık belgelenmeye hazırdır. Gerekli dokümanlar hazırlanarak ISO-9001:2015 sertifikası için müracaatta bulunulur.
- Sürekli İyileştirme: Yeni sistem sürekli olarak izlenir ve gerekli görüldüğünde yenilenmesi ve iyileştirilmesi çalışmaları yapılır.
Özdeha Danışmanlık olarak ISO-9001:2015 sertifikası almak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelere gerekli belgeleri alabilmeleri için profesyonel anlamda danışmanlık, belgelendirme ve eğitim hizmetleri sunmaktayız. Bu çerçevede her biri kendi alanında uzman olan mühendislerden ve baş denetçilerden oluşan kadromuz ile ISO-9001:2015 sertifikası alınmasının tüm aşamalarında sizlere en iyi şekilde hizmet vermekten memnuniyet duyarız.