CE Belgesi
CE işaretini çoğu yerde görmekte ve bu iki harfe aslında aşinayız. Ama çoğumuz hala neden ürünler CE sembolü taşır, bilmiyor. Konunun derinlemesine araştırılmasına gerek kalmadan bu yazıda CE uygunluk belgesi ile her bilgiyi vereceğiz.
CE sembolü adını Fransızca’dan alır. Avrupa’ya Uygunluk anlamını taşıyan Confirmite Europeene kelimesinin başındaki harflerden oluşmuştur. CE uygunluk belgesinin, ürünlerin üzerinde, ambalajlarında, ürünlerle ilgili her türlü belge üzerinde olmasının zorunluluğu vardır. CE sembolü, ürünlerin standartlara uygunluğunu hükmeden bir belge olarak karşımıza çıkar. Çoğu kişi bu belgeyi kalite belgesi olarak bilir fakat gerçek şudur ki ürünlerin amaçlara uygun kullanılması, çevreye, hayvanlara, bitkilere zarar vermemesi anlamında kullanıldığıdır.
CE markası Avrupa Birliği bünyesinde üretilen ve AB direktiflerinin izini taşıyan tüm ürünler için zorunludur. Ayrıca AB üyesi olmayan ülkelerde de AB’ye ürün satılabilmesi için ürünlerin üzerinde mutlaka CE markası olmalıdır.
Gelelim CE uygunluk belgesinin yararlarına. Neden ürünler CE belgesi taşımalıdır?
CE Uygunluk Belgesi Yararları
CE uygunluk belgesinin yararlarına maddeler hâlinde bir bakalım.
CE sembolü taşıyan ürünler:
- AB ülkelerinde ürünlerinin kolay ve hızlı pazarlanmasını sağlar.
- Pasaport özelliği taşır.
- Dünyanın yeni yaklaşım hareketlerine standartlarına uyduğunu gösterir.
- Kalite ve garanti belgesi özelliği asla taşımaz.
- Sadece kalitenin başlangıç seviyesine bir adım olarak kabul edilebilir.
- AB ülkelerinde yasal gerekçe taşıdığından başka nedenlerle asla geri çevrilemez.
- AB’nin teknik mevzuatlarına uygundur.
Bu maddeleri taşıyan CE uygunluk belgesi ürünleri, kolay pazarlanabilir olması ve kalitenin başlangç noktası olması özelliği ile CE belgesi olmayan birçok ürünü geride bırakarak pazarda kendine öel bir yer seçmiş olur.
Ürünler CE Uygunluk Belgesi Taşımazsa?
CE uygunluk belgesinin zorunluluğuna sahip olduğu 23 ürün grubu mevcuttur. Bu gupra yer alan tüm ürünlerde CE markası olmadan AB’ye ihracat sağlanması mümkün değildir. Ülkemizde ise son mevzuat düzenlemeleri sonucunda ZE belgesi zorunlu hale getirilmiştir.
Yani AB pazarında satış yapacağınız ürünlerin olmasını istiyorsanız önceliğiniz CE uygunluk belgesinin olmasıdır.
CE Uygunluk Belgesinin Taşınması Zorunlu 23 Ürün Grubu
CE sembolünün zorunlu olduğu 23 grubu aşağıda yer almaktadır. Ülkemizde de bu ürün gruplarına AB yasal düzenlemelerinin standartlarında yükümlü olduğu kuruluşlar yer almaktadır:
- Sıcak su kazanları
- Basınçlı kaplar
- Tıbbi cihazlar
- Oyuncaklar
- Sivil kullanım patlayıcılar
- Alçak gerilim cihazları
- Gaz yakıcı aletler
- Elektromanyetik uyumluluk
- Tartı makineleri
- Asansör
- Dondurucu
- Aktif tibbi cihazlar
- In vitro tıbbi tanı cihazları
- Kablo üzerinde seyreden araçlar
- Radyo ve telekominikasyon terminal cihazları
- Kişisel korunma cihazları
- Tekneler
- İnşaat malzemeleri
- Floresan lambalarda enerji etkinliği
- Makineler
- Patlayıcı ortamlardaki cihazlar
- Basit basınçlı kapların tümü
- Açık havada yer alan ekipmanlardan çevreye doğru yayılan gürültü
CE belgesi üretim öncesi ve sonrası olmak üzere birçok plan belirler. Bu uygunluklar sonucunda da gerekli kurumlar belgeleri inceledikten sonra bu belgeyi verir. Ve CE markası ürünler artık AB pazarında yerini almak için hazırdır.
CE Uygunluk Belgesi Aşamaları
ÜRETİM ÖNCESİ AŞAMA
Üretime başlanacak ürünün hangi yönetmelik kapsamında olduğunun tespiti ve ardından benzer ürünlerde standart araştırmasının yapılması gerekir. Ürün standardı varsa da AB mevzuatlarına uyumlu olup olmadığı araştırılır.
Ürünlerin risk analizlerinin sağlanması gerekir. Planlanan risk analiz numunelerinde eğer bir risk varsa tekrar numune hazırlanarak standarda uyumluluğu sağlanır.
Teknik şema ve grafiklerin hazırlanması ise üretim öncesi hazırlanma sürecinin sonuna yaklaştığımızın göstergesidir. Teknik resim ve şemalar hazırlanıp numune ürün dağıtımında tekrar gözden geçirilmelidir.
Uygun malzeme kullanımları ve ürünlerin sertifikaları da göz önünde bulundurularak üreticilerin CE sertifikasını talep etmeleri istenir. Tüm gerekliliklerin karşılanabilmesi için de yetkilendirilen kişiler tarafından imzalan uygun beyanı talep edilir.
ÜRETİM SONRASI AŞAMA
Bu aşamada ise ürünlerin farklı modellerdeki özelliklerinin kitapçıklar halinde hazırlanması gerekir. Her türlü bilginin ilgili kitapçıkta olması zorunluluğu vardır. İlgili testlerin belirlenmesi durumunda ise LVD test raporu istenmektedir. Ürünlerin elektriksel gereksinimlerinin karşılanabilmesi için izolasyon testi, yüksek gerilim testi, süreklilik testi, işlevsellik testi, kaçak akım testlerinin yapılması gerekir.
Tüm bu testlerin ardından etiketleme işlemine sıra geliyor. Ürünler ilgili mevzuatlara uygun bir şekilde üretim sonrası aşamasını tamamlıyorsa bilgilerin standart içeriğinin yazılması gerekir.
Üreticinin adı, adresi, logosu, model numarası, seri numarası, teknik bilgileri, uygun bir CE amblemi.
Sonrasında ise uygunluk beyanı yapılmaktadır. Teknik dosyanın ilgili bakanlık tarafından onaylanmasını ardından 10 yıl boyunca denetime hazır tutulacağı gerçeği ile birlikte belgenizi almaya hak kazanırsınız.
ÖZDEHA Danışmanlık olarak CE uygunluk belgesi alımında A’dan Z’ye tüm danışanlarımızın yanındayız.