ISO, “International Organization for Standardization” ifadesinin kısa şekilde yazılmış şeklidir. (Türkçe karşılığı olarak “Uluslararası Standardizasyon Örgütü”). ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, müşteri memnuniyetinin artırılması sağlamak, kurum kültürünün ilerlemesini gerçekleştirmek için uygulandığı kuruluşta (şirket, dernek, organizasyon vb.) bir yönetim sisteminin olduğu (ürettiği ürün veya hizmetlerin uluslararası standartta kabul edilmiş yönetim sistemi gereklerine uygun sistem) ve sistemin sürekliliğinin sağlandığı anlamı taşımaktadır.
ISO 9001 standartları, belgeye sahip olan ilgili kuruluşun ürün veya hizmetlerinin uluslararası kabul görmüş bir yönetim sistemine uygun olarak sevk ve idare edilen bir yönetim anlayışının sonucunda ortaya konduğunu gösterir. Bu nedenle kuruluşun ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanması için bir güvencesinin varlığını belirler. ISO 9001 kalite belgesi ise etkin bir kalite yönetim sistemini tanımlayan bir standart şeklidir. Kuruluş ISO 9001 standardı şartlarını sağladığında ISO belgesini almaya hak kazanır.
ISO 9001 günümüzdeki en önemli işlevi ISO 9001 kalite yönetim standartları ve diğer ürün standartları gibi uluslararası kabul görmüş standartlar hazırlayarak ticaretin önündeki bu tip teknik engelleri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.
ISO 9001 Kalite Yönetimi Sistemi uygulanan kuruluşlarda aşağıda yer verilen yararlar gözlemlenir.
ISO Belgesi (ISO 9001) ilgili standart şartlarının işletme içerisinde sağlanması ve bağımsız belgelendirme kuruluşları tarafından bu durumun doğrulanması neticesinde elde edilen bir kalite yönetim sistemi belgesidir. TS EN ISO 9001 standardı her sektör ve her işletmeyi kapsayacak şekilde belirlenmiştir. TS EN ISO 9001 eğitimi alındıktan sonra, TS EN ISO 9001 Belgesi almak isteyen işletme, içinde bulunduğu sektörün özelliklerini dikkate alarak standardın gereksinimlerini karşılamak zorundadır. TS EN ISO 9001 standardı bir işletmenin müşteri ilişkileri, satın alma faaliyetleri, insan kaynakları, ar-ge, üretim veya hizmet sunumu departmanlarında uyulması gereken asgari şartları ortaya çıkarır.
ISO 9001 kalite yönetim belgesine dair yönetmelik 04.09.2011 tarihinde İhale Yönetmeliği Kalite yönetim sistem belgesi ve çevre yönetim sistem belgesi adıyla yayınlanmıştır.
Adı geçen yönetmeliğe göre yeterlik kriteri olarak ISO 9001 Kalite Belgesinin talep edildiği durumlarda bu belgelerin, Türk Akreditasyon Kurumu’nca akredite edilen belgelendirmeye yetkili kuruluşlar ya da Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumları tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenmesi şarttır. Bu belgelendirme şirketlerinin, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Teyit yazısı, ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması koşuluyla düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabilir. Ancak Türk Akreditasyon Kurumunca akreditasyonu gerçekleştiren belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalardan dolayı Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması mecburi değildir.