ISO’nun Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS), İşletme çalışanlarının çevreye verdikleri vermeleri olası zararların sistematik olarak azaltılması olanak sağlayacak (mümkünse kaldırılması) için geliştirilmiştir.Sistemin özünde, doğal kaynak kullanımının azaltılması, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirgenmesini amaçlayan standartlar bütünüdür.
ISO 14000 serisi içinde belgelendirilmesi yapılan standart ISO 14001 Standardı’dır. ISO 14001, ürünün hammaddeden başlayarak müşteriye sunulmasına kadar olan evrede çevresel faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin gerekli önlemler ile kontrol altına alınarak çevreye verilen zararın en aza indirilmesi için kılavuzluk yapan bir standart modelidir.
Söz konusu TS EN ISO 14000 standardı neyin üretildiğinden ziyade nasıl üretildiğiyle ilgilenen bir sistem standardının adıdır. ÇYS Belgesi, doğrudan sisteme verilen belge olup, “çevre performansının izlenmesi” ile “sürekli iyileştirilmesi” temeline dayanmaktadır. Çevre etkenlerine ilişkin ilgili mevzuat tarafından tanımlanmış şartlara uymayı zorunluluk olarak kabul ettirmektedir.
ISO 14001 uygulaması gerçekleştirilen firmalarda aşağıda yer alan faydaların ortaya çıktığı görülmektedir;
Daha yaşanabilir bir dünya için bu sistem;
ISO 14001 çevre yönetim belgesine dair yönetmelik 04.09.2011 tarihinde yayınlanmıştır. Adı geçen yönetmeliğe göre yeterlik kriteri olarak ISO 14001 Kalite Belgesinin talep edildiği durumlarda bu belgelerin, Türk Akreditasyon Kurumu’nca akredite edilen belgelendirmeye yetkili kuruluşlar ya da Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumları tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenmesi şarttır. Bu belgelendirme şirketlerinin, Uluslararası Akreditasyon Forumu Karşılıklı Tanınma Antlaşmasında yer alan ulusal akreditasyon kurumlarınca akredite edilmiş belgelendirme kuruluşu olduklarının ve bu kuruluşlarca düzenlenen belgelerin geçerliliğini sürdürdüğünün, Türk Akreditasyon Kurumundan alınacak bir yazı ile teyit edilmesi gerekmektedir. Teyit yazısı, ihale veya son başvuru tarihinde geçerli olması koşuluyla düzenlendiği tarihten itibaren bir yıl süreyle kullanılabilir. Ancak Türk Akreditasyon Kurumunca akreditasyonu gerçekleştiren belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen ve TÜRKAK Akreditasyon Markası taşıyan belge ve sertifikalardan dolayı Türk Akreditasyon Kurumundan teyit alınması mecburi değildir.