ISO 9001 Rehberi
Kalite Yönetim Sisteminizin durumu nedir? Olabildiğince verimli ve müşteri odaklı mı? Ayrıca, amaçladığınız kalite hedeflerine tutarlı bir şekilde ulaşmanıza yardımcı oluyor mu?
ISO 9001: 2015, kalite yönetim sisteminizi mükemmelliğe yükseltmeyle ilgili bir dizi standartı barındıran kapsamlı bir belgedir. Genel ve oldukça esnektir, böylece herhangi bir işletme (küçük işletmeler bile) sertifikada belirtilen standartları rahatlıkla kullanabilir.
ISO 9001 Hakkında
Kendi sözleriyle ifade edecek olursak, “ISO 9001 kalite yönetim sistemi, standarda uygun olarak gerekli süreçler ve etkileşimleri de dahil olmak üzere kurulan, uygulanan, sürdürülen ve sürekli iyileştirilen bir sistemdir.”
ISO 9001 belgesi, sizden yeni bir şey empoze etmenizi veya mevcut çalışma şeklinizi değiştirmenizi istemez. Bunun yerine, kalite yönetim sisteminizi geliştirmeniz için stratejik bir yol sağlar ve yeni pazarlara girme yeteneği (örneğin, kamu sektörü, küresel tedarik zinciri) oluşturabilme gibi girişimci fırsatlar sunar.
ISO 9001 Belgesi Nedir?
ISO 9001, bir kalite yönetim sistemi için gereksinimleri ve en iyi uygulamaları belirleyen uluslararası bir standarttır. ISO 9001 sertifikalı olması, bir kuruluşun, müşteri ve yasal beklentileri karşılayarak ürün ve hizmetleri tutarlı bir şekilde sunma yeteneğini gösterebileceği anlamına gelir. Standardın en son sürümü ISO 9001: 2015 olarak bilinir ve tüm endüstrilerde ve boyutlarda dünya çapında bir milyondan fazla kuruluş tarafından kullanılmaktadır.
ISO 9001, kuruluşların verimliliği ve müşteri memnuniyetini artırmasına yardımcı olmak için bir Kalite Yönetim Sistemi (KYS) gereksinimlerini belirleyen küresel bir endüstri standardıdır.
ISO 9001 Standartları ve Gereksinimleri
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO), standardizasyonu teşvik etmeye adanmış, uluslararası alanda saygınlığı olan bir sivil toplum kuruluşudur. Bilgiyi paylaşan, verimliliği ve yeniliği destekleyen fikir birliğine dayalı uluslararası standartları yayınlayan 164 ülkenin ulusal standart organı ISO’ya üyedir.
Katılan her organın ortak bir hedefi vardır. Hepsi endüstrilerin kaliteli, güvenilir ve hepsinden önemlisi güvenli ürünler yaratmasına ve sunmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Kuruluşundan bu yana ISO, dünya çapında faaliyet gösteren hemen hemen her endüstri için 22.808 Uluslararası Standart ve belge yayınlamıştır. ISO 9001, ISO’nun Kalite Yönetim Sistemleri aracılığıyla kalite yönetimini geliştirme girişiminin bir parçasıdır.
Özdeha Danışmanlık, Verimlilik odaklı çalışma disiplini ve profesyonel ekibi ile birlikte ISO 9001 belgesi için gerekli olan bütün ihtiyaçlarınız için sizlere uzman danışmanlık hizmeti sunuyor.
Standartlar Hakkında
ISO 9001: 2015, ISO 9000 Kalite Yönetimi ailesinde bir sertifika sistemi sunan tek standarttır. Herhangi bir alandaki ve her büyüklükteki firma ve işletmeler tarafından kullanılabilir. Nerede çalışırsanız çalışın ve ne yaparsanız yapın ISO 9001: 2015 standardını uygulamak, uzun bir somut fayda listesinin yanı sıra daha fazla verimlilik elde etmenize yardımcı olur.
Sistem bir kriter listesi sunmasına rağmen, yoruma da açıktır. ISO 9001 belgesi, sizin için kalite veya müşteri ihtiyaçlarını tanımlamaz. Bunun yerine, firmanızdan bunları tanımlamasını ister ve sürekli iyileştirme için rehberlik sağlar.
ISO 9001: 2015, 2008 yayınının yerini almıştır. Dolayısıyla, şirketiniz daha önce standartları göz önünde bulundurduysa ancak uygun olmadığını tespit ettiyse, yeni güncellenen standartlar için bizden destek alabilirsiniz.
ISO, 2015 versiyonunu, farklı boyutlardaki ve farklı sektörlerdeki işletmeler için hem daha uygulanabilir hem de erişilebilir hale getirmek amacıyla güncelledi.
ISO 9001 Standart Maddeleri Nelerdir?
ISO 9001: 2015’te 10 bölüm veya madde bulunmaktadır.
Bunlar:
1. Kapsam
2. Atıf yapılan standartlar
3. Terimler ve tarifler
4. Kuruluşun Bağlamı
5. Liderlik
6. Planlama
7. Destek
8. Operasyon
9. Performans ve Değerlendirme
10. İyileştirme
ISO 9001: 2015 zorunlu mu?
ISO 9001: 2015 yasal bir gereklilik değildir, ancak bazı ülkelerde yasal gereklilikler olabilecek standartları içerir. İşletmenizin çalışması için buna gerek yoktur. Bununla birlikte, bu standart kuruluşların yasal gereklilikler olan ulusal ve uluslararası yasalara ve sözleşmelere uymalarını sağlar.
Bazı mevzuatlara uygunluğu basitleştirmenin yanı sıra, ISO 9001 belgesinin alınması, kuruluşunuzun yüksek kalite güvencesi standartlarına olan bağlılığını da gösterir.
ISO 9001: 2015’ten en çok yararlanan sektörler şunlardır:
- İnşaat
- Mühendislik
- Sağlık Hizmetleri
- Turizm
- Üretim
- Teknoloji
ISO 9001 Belgesine Sahip Olmanın Faydaları Nelerdir?
ISO 9001 belgesi sahibi olduğunuzda, kuruluşunuza somut faydalar sunan bir kalite yönetim sistemi kullanırsınız. Tüm sektörlerde ortak avantajlardan bazıları ise şunlardır:
- Gelişmiş güvenilirlik (yüksek kredibilite)
- Daha sorunsuz proses entegrasyonu
- Daha fazla (ve sürekli) müşteri memnuniyeti
- Daha mutlu ve daha üretken çalışanlar
- Kolaylaştırılmış ve kanıta dayalı karar verme sistemleri
- Sürekli gelişme ve büyümeye odaklanmış bir kültür
- Sektörünüzle ilgili diğer yönetim standartlarını uygulamak için sıçrama tahtası
Diğer bir deyişle, ISO 9001 belgesi standartlarını izleyen şirketler, uyumlu kalite yönetim sistemi olmadan mümkün olandan daha düşük maliyetle daha yüksek verimlilik ve daha yüksek işletme verimliliğinden yararlanmaktadır.
ISO 9001 Fabrika Standartları
Kalite kontrol, güvenli ve verimli bir fabrika zemini sağlamak için çok önemlidir. Eksikliği, ürünlerinizde kalite standartlarındaki düşüşlerin ortaya çıkmasındaki en büyük etkendir. Hem çalışanlarınız hem de müşterilerinizin fark ettiği ve üretim süreçlerinin giderek otomatikleştirildiği bir dünyada, kalite sorunları aynı anda binlerce ürün grubunda ortaya çıkabilmektedir. Sonuç; büyük miktarlarda atık ve kötü müşteri ilişkileri.
ISO 9001: 2015 standartları, ekibinizin doğrudan ürün kalitesi ve müşteri memnuniyeti ile ilgili süreçleri tanımlamasına, keşfetmesine ve optimize etmesine yardımcı olur. Her şeyden önce, güvenlik, fonksiyonel özellikler ve çevre dostu süreçlerle hem tutarlılığa hem de sürekli iyileştirmeye odaklanırlar. Bu sayede belirgin bir kalite yönetim sistemine sahip olursunuz.
ISO 9001 ve İşçi Güvenliği
ISO 9001: 2015 standartları verimliliği ve tutarlılığı artırmayı amaçlamaktadır. Bunların her ikisi de işçi güvenliğini göz önünde bulundurmanızı gerektiren süreçlerdir. Süreçlerinizi belgeleyerek, güvenlik sorunlarının bir bütün olarak çalışanlarınız ve kuruluşunuz için nerede bir tehdit oluşturduğunu daha iyi görebilirsiniz.
ISO 9001 Belgesi Neden Bu Kadar Önemlidir?
ISO 9001 belgesi faydalı bir belgedir. Çünkü 100’ün üzerinde uluslararası kuruluş tarafından oy birliği ile kabul edilen uluslararası kalite yönetimi standartlarının birikimini temsil eder. Her türden işletmeye yerel, ulusal ve küresel olarak rekabet edebilecek bir kalite yönetim sistemi oluşturma şansı sunar. Kalite yönetim sistemi standartlarını benimsemek aynı zamanda katılımcı kuruluşların doğal olarak kalite odaklı tedarik zincirlerine uymalarını sağlar.
ISO 9001 belgesi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve işletmeniz için oluşturacağınız bir kalite yönetim sistemine sahip olmak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Konusunda uzman ve profesyonel bir ekipten oluşan Özdeha Danışmanlık, bugüne kadar sayısız firmaya belge ve sertifika alma konusunda yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin!
Özdeha Danışmanlık