ISO 22000 Belgesi Rehberi
ISO 22000 sertifikası, uluslararası standardizasyon organizasyonu (ISO) tarafından geliştirilen bir uluslararası Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi standardıdır. ISO 22000, geleneksel ISO tabanlı yönetim sistemleriyle (ISO 9001; ISO 14001; OHSAS 18000) tamamen uyumludur.
ISO 22000 sertifikasına sahip olmak, bir şirketin müşterilerine gıda güvenliği yönetim sistemine sahip olduklarını göstermelerini sağlar. Müşteriler, güvenli gıda ve gıda işletmeleri talep ettikleri için ve tedarikçilerinden elde edilen bileşenlerin güvenli olmasını istediklerinden dolayı bu durum gittikçe önem kazanmaktadır.
ISO 22000 Sertifikası Nedir?
ISO 22000 Sertifikası, gıda tedarik zinciri içerisindeki şirketler ve kuruluşlar için gıda güvenliği yönetimini etkin hale girmek ve bunu sistematik bir çerçeveye oturtmak için yayınlanan, küresel ölçekli bir standarttır. ISO 9001 ve ISO 14001 gibi standartlarla tam bir bütünleşme içindedir.
Özdeha Danışmanlık, kurulduğu günden bu yana farklı disiplinlerden gelmiş bir ekibe sahiptir. Farklı belgelendirme ve sertifikasyon süreçlerini büyük bir uzmanlık ve profesyonellikle yöneten Özdeha Danışmanlık, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasına sahip olmak isteyen şirketlere ve kuruluşlara üst düzey danışmanlık hizmeti sağlamaktadır.
ISO 22000 Sertifikası Kimler İçindir?
Standart, herkes için en iyi uygulamaya dayanan bir çerçeve sağlar. Küçük bir aile işletmesinden çok uluslu bir gruba kadar gıda servisi, etkili bir gıda güvenliği yönetim sistemi ile daha nitelikli bir hale kavuşmaktadır. Bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda tedarik zincirindeki bütün işletmeler için oldukça uygulanabilirdir.
- Tarım İşletmecileri
- Yiyecek – İçecek Sağlayıcılar
- Ekipman ve Ambalaj Üreticileri
- Gıda ve Gıda Hammaddesi Üreticileri
- Gıda Paket ve Ambalaj Üreticileri
- Perakende Sektörü
- Nakliye, Lojistik ve Depolama Sektörü
- Toptancılar
ISO 22000 sertifikası gereklilikler açısından herkes için geçerlidir. Büyüklükleri veya karmaşıklıkları ne olursa olsun gıda tedarik zincirinin herhangi noktasında bulunan bütün kuruluş ve firmalar için gerekli bir sertifikadır.
ISO 2200 Sertifikasının Faydaları Nelerdir?
ISO 22000: 2018, Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi küresel bazda en iyi uygulamaları ortaya koyar. Gıda tedarik zincirinin her noktası için özel tasarlanmış bir çerçeveye sahiptir.
ISO 2200 sertifikasının faydaları şöyledir;
- Sürekli olarak güvenli yiyecekler sağlanmasına yardımcı olur.
- Denetlenebilir küresel bir standarta sahip olmak.
- Uluslararası alanda kabul gören bir standarttır.
- Ticari olarak iş yükümlülüğü ya da sorumluluğunu korumaya yardımcı olur.
- Denetim mekanizmaları ile sürekli iyileştirme ve geliştirme.
- Müşteriler, tedarikçiler ve şirket içerisindeki kültürün etkileşimli olarak iletişimini yaygınlaştırır.
- ISO 9001 gibi yerleşik Kalite Yönetim sistemleriyle tam uyumluluk.
- HACCP’nin tüm avantajlarına sahiptir
ISO 22000 Sertifikasının Temel Unsurları Nelerdir?
Yönetim ekibinin katılımı: ISO 22000, genel politika geliştirmek zorunda olan yönetim ekibinin katılımıyla ilgilenir.
İletişim: Gıda güvenliği tehlikeleri, gıda zincirinin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Hiyerarşiler arasında hem yukarı hem de aşağı doğru etkileşimli iletişim esastır. Dahası, iç iletişim, yanlış anlamaları önlemek ve riskleri en aza indirmek için anahtar bir unsurdur. Bu bağlamda ortak bir kelime hayati önemde ve çok yardımcı olabilir.
HACCP İlkeleri: ISO 22000 sertifikası, HACCP ilkelerinin tanınmasını bir önkoşul programıyla birleştirir. Tehlike analizi genel olarak güçlü bir strateji belirler ve önkoşul programları bir eylem planı oluşturur.
Yönetim Sistemi: Her zaman ISO 9001’in ilgili kısımlarına dayanan yapılandırılmış bir yönetim sistemine dayanır. Ve evet, bunları ISO 14001 ile birlikte tek bir yönetim sistemine entegre etmek mümkündür.
ISO 22000 Sertifikası Hangi Gereklilikleri İçerir?
ISO 22000 sertifikası bir Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturmanızı gerektirir. Bu sertifika tesisinizde aşağıdakileri içeren belgelenmiş bir sisteme sahip olacağınız ve tam olarak uygulayacağınız anlamına gelir:
- Temiz ve sıhhi bir ortam sağlamak için yürürlükte olan Ön Koşul Programları
- Gıda güvenliği tehlikelerini tanımlamak, önlemek ve ortadan kaldırmak için geliştirilen bir Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Planı (HACCP),
- Yönetim ve iş planlaması konularından günlük iletişimi ve gıda güvenliğini etkileyen operasyonlara kadar işletmeniz genelinde gıda güvenliğini yönetmek için belgelenmiş gıda güvenliği yönetim sistemi süreçleri oluşturulmuştur.
ISO 22000 standardı, Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi tarafından ele alınması gereken spesifik gereksinimleri içerir. Standart, aşağıdakileri içeren gıda güvenliği yönetim sistemi süreçlerini gerektirir:
- Üst yönetim tarafından geliştirilen, kuruluşunuz ya da şirketiniz için genel bir Gıda Güvenliği Politikasına sahip olmak.
- Şirketlerinizin bu politikaya uyma çabalarını artıracak hedefler belirlemek.
- Bir yönetim sisteminin planlanması ve tasarlanması ve sistemin belgelenmesi.
- Sistemin performans kayıtlarının tutulması.
- Gıda Güvenliği Ekibini oluşturmak için bir grup kalifiye ekip oluşturmak.
- Şirket dışındaki önemli kişilerle (mevzuat, müşteriler, tedarikçiler ve diğerleri) etkili iletişim sağlamak ve etkili iç iletişim sağlamak için iletişim prosedürlerinin tanımlanması.
- Acil durum planına sahip olmak.
- Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin performansını değerlendirmek için yönetim gözden geçirme toplantıları düzenlemek.
- Uygun eğitimli ve kalifiye personel ve gıda güvenliğini sağlamak için yeterli altyapı ve uygun çalışma ortamı da dahil olmak üzere Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin etkin çalışması için yeterli kaynakların sağlanması.
- Ön Koşul Programlarının Uygulanması.
- HACCP ilkelerini takip etmek.
- Ürünün tanımlanması için bir izlenebilirlik sisteminin oluşturulması.
- Düzeltici bir eylem sisteminin oluşturulması ve uygun olmayan ürünün kontrolü.
- Ürünün geri çekilmesi için belgelendirilmiş bir prosedürün sürdürülmesi.
- İzleme ve ölçüm cihazlarının kontrolü.
- İç denetim programının oluşturulması ve sürdürülmesi.
- Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin sürekli güncellenmesi ve geliştirilmesi.
ISO 2200 Sertifikasına Neden Sahip Olmalısınız?
Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemi kurmak, ürün ve hizmetlerin güvenliğini sağlamak için kaynakların doğru yerleştirilmesini sağlar. Bu sertifika onaylanmış bir önleme ve sürekli iyileştirmeyi sağlayan muhteşem bir aracıdır. PÜKO (Planla, Uygula, Kontrol Et, Önlem Al) döngüsü iki düzeyde dağıtılır: Bunlardan ilki, yönetim sistemi içindir. İkincisi ise HACCP ilkeleri için geçerlidir. Tüm uluslararası standartlar gibi ISO 22000 sertifikası da iletişimi kolaylaştırır ve zaman kazandırır.
ISO 22000 sertifikası tedarikçilere, müşterilerinize ve gıda zincirindeki ilgili taraflara güven verir. Potansiyel tehlikeleri belirleyerek ve bu tehlikeler ortaya çıktıklarında kontrol etmek için uygulanacak önlemleri tanımlamanıza olanak sağlarken, onlarla etkili iletişimi teşvik eder.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi sertifikasyon sürecinde Özdeha Danışmanlık olarak yanınızdayız. Tecrübe, profesyonellik ve uzman bakış açısıyla ihtiyacınız olanları belirler, olumlu sonuç almanız için elimizden geleni yaparız. ISO 22000 sertifikasyon süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçin!