ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 14001 çevre yönetim sistemi, uluslararası olarak kabul edilen üretim standartları arasında yer alır. Standart, şirketlerin çevre dostu üretim gerçekleştirmesi için tasarlanmıştır. Çevre yönetim sistemi kapsamında denetimler, etiketleme ve yaşam döngüsü analizi gerçekleştirilir. Tüm bu süreçlerin amacı, üretim sırasında iklim değişikliği gibi çevresel sorunlara karşı gerekli önlemler almaktır.
Her geçen gün daha fazla şirket çevre yönetim sistemi belgesi almak istemektedir. Standarda uygun üretim, kurumsal ve küçük ölçekli şirketlerin temel değerleri arasında yer alır. Belgenin alınması için şirketlerin bazı kuralları sağlaması gerekir.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Neleri İçerir?
Standart kapsamında üretim süreçlerinde doğal kaynakların kullanımını azaltmak amaçlanır. ISO 14001 çevre yönetim sistemi, aynı zamanda çevreye verilen zararın en aza indirilmesini de amaçlar. Bu zarar kapsamında üretim kaynaklı toprak, hava ve su kirliliği en aza indirgenir.
Sistem, ham madde tedarik aşamasından başlayarak son ürünün müşteriye teslim edilmesine kadar geçen süreci içerir. Sürecin her aşaması, Uluslararası Standartlar Organizasyonu tarafından belirlenen ISO 14001 standardına uygun olarak tasarlanır.
Standard kapsamında ürünün kendisinden ziyade üretim yöntemlerine odaklanılır. Standard kapsamında genel çevre dostu üretim prensipleri sıralanır. Çevre politikalarına ek olarak planlama, uygulama, denetim, düzenleyici önlemler ve önleyici önlemler yer alır. Uluslararası olarak kabul edilen ve uygulanan bu sistem, özellikle uluslararası faaliyet gösteren şirketlerin temel değerleri arasında yer almalıdır.
ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Faydaları
ISO 14001 çevre yönetim sistemi kapsamında oluşturulan çevre dostu üretim yöntemleri şirketlere birçok avantaj sağlar. Üretim verimini arttırmaya yardımcı olan bu sistem şirketlerin rekabetçi avantaj elde etmesine izin verir. Ayrıca tüketici gözünde çevre dostu politikaları izleyen bir şirket olarak konumlanmak, paydaşların güvenini kazanmaya da yardımcı olur.
Ham madde tedariki kapsamında tedarik edilen malzemelerin kalitesi artar. Standarda uyum sağlamak, üretim için izin belgelerinin alınması sürecini de kolaylaştırır. Çevre dostu üretim süreci şirket politikası haline geldiği için en üst kademeden en alt kademeye kadar çevre bilincinde atış sağlanır. Üretim süreçlerinin stratejik olarak tasarlanması da üretim maliyetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.